Sunday, May 31, 2015

Catatan Buat Teman bagi Mengulas Dondang Pembukaan dalam memerikan Kejayaannya Memulangkan Semula Kepenyairan


*Untuk paparan yang lebih kemas, sila muat turun daripada pautan PDF ini [KLIK]


*Untuk paparan yang lebih kemas, sila muat turun daripada pautan PDF ini [KLIK]

Bismillahirrahmanirrahim. Dengan nama Allah Pemilik Sekalian Alam bersekalikan  semua kalam, selawat dan salam ke atas ar-Rasul, keluarga, leluhur dan teman setia baginda dalam gerak mahupun diam; aku memulakan catatan ini buatmu temanku - sebetulnya kembar rohku, Saudara Mustaqim – dengan rangkap syair daripada Sayyidina Hassan Bin Tsabit radhiyaAllahu’anhu, penyair yang dipuji ar-Rasul – selawat dan salam ke atas baginda - sebagaimana dipetik daripada diwannya akan hakikat yakni kebenaran terakhir bagi duduk letaknya syair pada sisi penciptaannya.

Terlebih dahulu, izinkan aku menyatakan – sungguh, aku antara kaget dan segan menulis perihal kepenyairan yang engkau jauh lebih mengetahui. Namun, sudah kita belajar daripada guru kita yang mulia – semoga Allah Ta’ala menjaganya – bahawa tiadalah kita didatangkan sesuatu hajat, melainkan kita memenuhinya sebagaimana sunnah ar-Rasul yang mulia – selawat dan salam ke atas baginda.

Jana bijana catatan ini tidak lain tidak bukan sebermula saat kau bertanyakan kepadaku di ruang Twitter – “Ya, Za’im! Telah ku baca Dondang. Sungguh, aku kegelapan dalam terang. Bisakah kau menjadi lampuku – mencerahkan?”.

Sungguh, saat itu aku antara kaget dan segan. Namun, depuluh saat kemudiannya aku tersenyum sinis mengenangkan kelazimanmu sejak dari bangku sekolah, tujuanmu tiada lain tiada bukan untuk menolak kudratku untuk mencatat kupasan penting buat dikongsi dengan ummat selain mengesahkan lautan fikiranmu yang jauh lebih dalam berbanding diriku yang lebih cangkat.

Makanya, aku menulis ini bukan untuk mencerahkan dirimu sebaliknya untuk kau periksa, betul salah akan makna dan rasaku setelah melazati Dondang Pembukaan usai segala mala ilmu kepenyairan yang pernah kau tumpahkan limpahannya ke dalam benak dadaku.

Teman sasteraku, Mustaqim

Aku belajar darimu begitu banyak. Rangkap syair di atas itupun kau paksa aku meratibnya saban hari agar aku senantiasa sedar bahawa syair bukan sekadar lalang di pinggiran mahupun bunga di tepian jalan; berkewujudan sebagai penampan mahupun pengindah kehidupan sebaliknya penciptaannya sebagai kata-kata paling padat dari segi bentuk yang bijaksana dan isi yang bijaksana yang menyampaikan kebijaksanaan cuma sekaligus membijaksanakan pembaca. Jika tidak, masakan dalam wahyu teragung, Tuhan memerikan secara khusus tentang syair itu sendiri? Al-Syu’ara sebagai bukti.

(i) Judul Dondang

Dalam membaca sebarang kumpulan puisi – malah sebarang buku pun sebenarnya, telah kau berikan aku amaran. Jangan sesekali dahulukan bacaan dengan halaman terakhir mahupun halaman di tengah meskipun pendahuluan sekalipun prakata – sebaliknya, katamu – Ya, Za’im! Bacalah pertama-tama judulnya kerana di situ kau akan menemui sari pati keberadaan sesebuah buku. Lantaran, katamu – terutamanya di tangan penulis yang ikhlas mengamalkan ilmunya, dia pastinya sedar segala penulisan tidak boleh dirinya bermain-main memandangkan Tuhan sendiripun tidak pernah menyia-nyiakan sebarang penciptaannya. Ali-Imran 191 sebagai hujahnya.

Tambah-tambah lagi, sedari awal Dondang Pembukaan telah diingatkan oleh Tuan Penulisnya, akan jangan sesekali ditebuk baca di sana sini kerana tiadalah Dondang Pembukaan itu melainkan ia bermula dengan puisi pertama memerikan mimpi Iqbal dan berakhir dengan puisi ke-61 itu jualah ketika sampai anak muda ke rumah.

“Oleh itu saya menyarankan supaya para pembaca yang budiman akan membaca secara kronologi, tanpa melompat-lompat agar pembacaan akan menjadi lebih bermakna”

(Dondang Pembukaan, m/s xiii)

Darihal itu, Mus sebelum seseorang memahami hakikat Dondang Pembukaan tiadalah lain perlu sosok itu perhatikan melainkan judulnya. Mengapakah Dondang? Mengapakah Pembukaan? Mengapakah Dondang Pembukaan. Bukankah hal ini telah kita belajar dengan Sang Guru ketika menghadapkan diri ke hadapannya Kitab Fathul Bari karangan Imam Hajar al-Asqalani rahimahullahuta’ala; mengapakah tidak dinamakan ia sebagai Al-Bari Lil Fathi, sedangkan hal itu tiada berkesalahan di sisi nahu Arabi.

Arkian, marilah bermula dengan kalimah Dondang. Tanpa menyelaki kamus pun, Mus telah kita ketahui dengan intuisi etos penggunaannya dalam masyarakat kita hal itu terkait dengan dendangan irama, alunan suara yang mendayu-dayu, memanggil-manggil dan merayu-rayu akan apa yang diseru-serukan.

Namun, yang lebih dekat pastinya tradisi Dondang Sayang. Telah kita ketahui bahawa tiadalah dinamakan Dondang Sayang melainkan di dalamnya terdapat soal dan jawab pantun; dalam konteks tradisi itu, ia selalunya berkaitan persoalan kasih, perhubungan dan cinta. Di sini, nilai kalimah Dondang itu adalah pada dialog dalam bentuk soal dan jawab berlatarkan subjek yang objektif.

Soal dan jawab ialah tradisi keilmuan kita, Mus. Sebagaimana aku berguru denganmu juga melalui uslub itulah. Soalan yang dijulur perlulah terang dan jelas barulah berhasil jawapan yang jujur yang bukan sahaja tepat dan bernas. Malah bukankah Albert Camus, pemenang anugerah nobel sastera generasi awal pernah berkata – mustahil kau menemukan jawapan yang betul bagi soalan yang salah.

Hal ini yang mengkagumkan aku dengan Dondang Pembukaan, Mus.

Saat aku telusuri puisi-puisi yang menggunakan uslub soal-jawab ini, aku seakan-akan tersihir, seakan-akan hakikat pendirian dan weltanschauung Tuan Penulisnya, itulah.

Ketika bercakap tentang nasionalis, seakan-akan memang benar Tuan Penulisnya nasionalis (Dondang Pembukaan, m/s 4). Ketika berhujat tentang materialis, seakan-akan memang benar Tuan penulisnya sosok materialis dan kapitalis yang tegar (Dondang Pembukaan, m/s 5). Malah, ketika berhujat sebagai anak muda mahupun suara lelaki pemidato yang menyanggah sang arif dalam kemuncak soal-jawab sebanyak 18 siri itu, kita seakan-akan dipamerkan memang itulah hakikat pendirian Tuan Penulisnya. Malah, kalau kita asingkan soal anak muda dengan jawab sang arif, soal anak muda itu sendiri boleh gah berdiri sebagai suatu puisi padat yang sendiri!

Sedangkan setelah menelusurinya, kita faham benar itu bukanlah weltanschauung Tuan Penulis. Sebaliknya, sudahnya kita mengerti bahawa Tuan Penulis hanya sekadar mahu memastikan kejelasan pokok persoalan bagi setiap lontaran pemikiran sebelum dicungkil akar permasalahannya melalui jawapan demi jawapan daripada sang arif.

Kaedah sebegini mengingatkan aku pada ajaran guru kita tentang ketokohan Imam al-Bukhari rahimahullahuta’ala.

Dikisahkan[ii], ketika sang Imam dikhabarkan akan ke Baghdad, sepuluh ulama’ besar dalam ilmu Hadis yang mulia telah bersepakat untuk menguji kealimannya. Caranya ialah dengan mencampuradukkan sanad hadis dengan matan hadis.

Sampai sahaja beliau dalam majlis pengajian di Baghdad yang dihadiri ribuan hadirin, sang Imam ditanyakan tentang sekian-sekian hadis oleh satu per satu ulama’ berkenaan dengan keadaan sanad dan matan hadis yang sengaja dicampuradukkan. Di hujung setiap pertanyaan, sang Imam menyebutkan, “Aku tidak pernah mendengar akan hadis itu”. Selesai sepuluh ulama’ mengemukakan persoalan, para khalayak kehairanan bagaimana sang Imam yang dikatakan sebegini besar ketokohannya tidak mampu menjawab soalan-soalan berkenaan hadis dengan mudah.

Ternyata, Sang Imam amat genius. Selesai sepuluh pertanyaan daripada sepuluh ulama’ berkenaan, beliau dengan pantasnya menyebutkan kembali persoalan demi persoalan yang dikemukakan seakan-akan pertanyaan itu sepenuhnya diulang semula. Selepas mengulang pertanyaan para penanya, barulah Sang Imam menyebutkan hadis pertama ini perawinya ada dalam hadis ketiga, hadis kelima ini perawinya tertukar dengan hadis kesembilan dan hal ini berterusan sehingga kesemua soalan berhasilkan jawapan.

Hal ini bukan sekadar mempamerkan kehebatan yang Allah Ta’ala anugerahkan kepada Sang Imam, malah ia menunjukkan secara adabnya seseorang yang berilmu itu apabila didatangkan soalan kepadanya harus memiliki kejelasan yang penuh bagi persoalan yang diajukan sebelum mengemukakan jawapan yang betul dan tepat, bernas dan padat. Inilah warisan para ‘alim ulama’ kita zaman-berzaman, Mus.

Begitulah perihal Dondang Pembukaan, Mus. Sebelum Sang Arif menjawab dengan penuh kearifannya, dikisahkan Tuan Penulis secara sejelas-jelasnya akan dimensi kepelbagaian pemikiran yang mempengaruhi anak muda yang sebetulnya asing dari tadahan wahyu asal.

Malah, melalui teknik soal-jawab yang digunakan menerusi persona-persona yang tepat dalam mengungkapkan pemikiran yang disifatkannya kabur dan perlu diperjelaskan dan dibetulkan yang mana perlu, hakikatnya hal ini telah berjaya memenuhi sudut pengucapan ketiga yang berkesan sebagaimana yang diperihalkan oleh T.S. Eliot dalam syarahannya dalam tahun 1953 berjudul The Three Voices of Poetry:

“The first voice is the voice of the poet talking to himself — or to nobody. 

The second is the voice of the poet addressing the audience, whether large or small. 

The third is the voice of the poet when he attempts to create a dramatic character speaking in verse; when he is saying, not what he would say in his own person, but only what he can say within the limits of one imaginary character addressing another imaginary character.”[iii]

Di sini, bagiku Mus – Dondang telah mengangkat kepenyairan di tempat selayaknya. Kerincian sebegini sudah pastinya mendatangkan persoalan kepada kita, Mus bagaimana Tuan Penulis mampu menulis Dondang Pembukaan dalam masa yang singkat sehinggakan hal-hal sebegini rinci mampu dilihat dan dibuat?

Mus, bukankah Allah Ta’ala sudah berfirman menerusi wahyu 1436 tahun usianya,

“Allah Ta’ala akan meninggikan orang-orang yang beriman di antaramu
dan orang-orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa darjat”.
(Al-Mujaadilah ayat 11)

Ilmu inilah yang membezakan antara penulis dan juga pengarang. Pengarang itu penulis tetapi penulis belum tentu pengarang. Lantaran, seorang penulis (a writer) hanya sekadar mencatat sesuatu dalam bentuk-bentuk tertentu sebaliknya seorang pengarang (an author) itu memerlukan ilmu yang lebar dan dalam agar mampu mencatat sesuatu atas ketentuan-ketentuan hakikatnya yang akhirnya membawa kepada kebenaran akan sesuatu itu. Hal ini membawa kepada pengesahan kebenaran. Inilah “authority”. Elemen terpenting bagi seorang “author”. Dan inilah adab. Meletakkan sesuatu pada tempatnya. Hanyasanya dengan menjadi seorang pengarang, kita berhasil menemukan penulis yang adil.

Malah, engkau pernah mengingatkan aku, Mus – bahawasanya seorang pengarang itu sebetulnya seorang tukang karang yang menghasilkan hasil karangan yang indah-indah. Malah bukankah asal kalimah Poetry itu daripada Bahasa Greek, poiein yang bermaksud "membuat" (to make) yang lebih hampir kepada maksud "membuat sesuatu dengan halus" (well-crafted) dalam  Bahasa Inggeris. Inilah maksud "mengarang" - "mencipta karang-karang yang cantik". Itu belum lagi kalau kita mahu menalikan hal ini dengan jolokan kepengarangan kreatif yang berasal daripada perkataan “to create” yang merupakan asal kalimah “creative”!

Darihal itu, kita mengetahui bahawasanya sesosok itu berhasil menjadi seorang pengarang apabila dirinya mahir akan kecantikan seninya (al-Jamal), selain sebagaimana yang kita bincangkan tadi tentang pemilikan ilmu yang absah yang membawa kepada kebenaran (al-Haqq) yang semestinya bersendikan kebaikan pula (al-Khair). Aku masih ingat kau menyatakan hal ini setelah aku ketinggalan mengikuti diskusi kumpulan persuratanmu bersama SN Pak Shahnon yang kita sama-sama kasihi.

Secara halus, engkau juga setelah itu menegaskan kepadaku – kerana itu, Za’im, seorang penulis hanya mampu memenangi pertempuran. Hanyasanya seorang pengarang yang berupaya memenangi perperangan.

Sahabat seperjuanganku, Mus yang dirindui

Izinkan aku memperincikan sedikit lagi berkaitan kalimah Dondang ini. Masihkah kau ingat ketika kita sama-sama menelaah Sejarah Melayu? Masih ingatkah engkau akan kisah Sang Nila Utama yang dihiburkan Wan Benai dengan ulitan pantun kasih sayang? Bukankah telah dihikayatkan, Sang Nila Utama berkelah di Tanjung Bemban bersama surinya dengan kehadiran para pembesar dan pasangan masing-masing, lagu berentak dondang sayanglah yang menjadi pilihan mereka.

Apabila orang kampung mendengar, mereka jadi tertarik. Lantas, akhirnya nyanyian berentakkan Dondang Sayang dijadikan nyanyian bonda ketika menidurkan anak kecilnya. Sedar-sedar, Dondang Sayang menjadi menjadi hiburan temasya yang diminati oleh anak muda.

Ya, anak muda. Di sinilah, Mus harapan Dondang Pembukaan semisal sejarah Dondang Sayang itulah agar akhirnya, anak muda semisal aku dan kamu, Mus bisa memahami dan mengamalkan pesan-pesan intelektual kerohanian yang menjadi teraju asas kepada segala mala yang diceritakan di dalam 61 puisinya.

Di sini, pendapatku anak muda yang dimaksudkan bukanlah pada nombor-nombor usia mahupun di awal umur, namun ia memaksudkan tahap pemikiran di tahap yang amat asas. Dengan semangat yang berkobar-kobar namun tidak mengesani arah, seseorang yang bersifat dengan sifat anak muda bisa tersasar dengan mudah. Dari sudut kerohanian yang kita gelar sebagai ilmu tasawwuf, Mus hal ini dikenali sebagai ahwal.

Aku tahu kau lebih mahir dalam selok belok suluk ini. Namun, selaku ikhwanku, dengarlah ulangkaji kefahamanku. Betulkan dalam catatan balas buatku nanti.

Mus, ahwal[iv] itu ialah bentuk jamak bagi lafaz hal yang membawa erti keadaan kerohanian yang masih belum mantap dalam perjalanan seseorang menuju Allah. Sekiranya sudah tetap keadaan kerohaniannya, keadaan itu dinamakan sebagai maqam/maqamat.

Di sini, seorang yang berada dalam keadaan ahwal harus mendapatkan tunjuk ajar seorang yang ‘arif yakni yang sudah mencapai tahap ma’rifat. Ma’rifat itu ialah pengenalan atau ilmu berhubung dengan Allah; tentang zat-Nya, sifat-Nya dan perbuatan-Nya.
Dengan ma’rifat inilah seseorang yang ‘arif berhasil mendapatkan maqam demi maqam. Justeru, dari kefahaman yang kita peroleh daripada para guru kita yang mulia ini, bukankah seorang anak muda itu tersangat menginginkan bimbingan seorang yang ‘arif lantaran keadaannya yang terlalu ahwal sedangkan sang ‘arif sudah mempunyai maqam?

Darihal itu, apabila pertemuan berlaku antara seorang yang ‘arif yang sudah mempunyai maqam dengan seorang anak muda yang masih ahwal; di sini disebutkan keadaan yang dinamakan “futuh” yakni pembukaan-pembukaan yang benar, sahih lagi tepat. Inilah pencerahan yang sebenar sebagaimana dicanang-canangkan sekalian orang zaman sekarang, namun sayang hanya berhasil pada lafaz, tidak pada matlamat. Nauzubillah.

Sungguh tiadalah pencerahan tanpa kebenaran. Tiadalah kebenaran melainkan daripada Allah Ta’ala menerusi petunjuk-petunjuknya. Petunjuk-petunjuk itu pula berhajatkan penunjuk-penunjuk semisal melalui sang ‘arif yang sudah jelas hala tuju perjalanan intelektual dan kerohaniannya, dengan tiga tiang seri agama yang teguh lagi ampuh – aqidahnya, syariatnya dan akhlaknya itu betul dan benar belaka. Dari itu, anak muda itu akan memulakan kefahaman bermula dari pasak syari'ah, kemudian toriqoh, kemudian ma'rifah, barulah menemukan haqiqah dengan bimbingan sang arif. Hal yang disebutkan ini bukanlah cabang juzuk yang berbeza, bahkan maratib jalan suluk yang sama.

Dari kefahaman inilah, tiadalah lain selain Dondang Pembukaan itu berhajatkan soal jawab yang mencerahkan kekusutan anak muda sekaligus ia menjadi jalan-jalan pembukaan untuk direnung-renungkan sebelum anak muda kembali mengikuti jalan murabbinya, sang ‘arif secara sempurna.

(ii) Isi Mahsul Dondang

Wahai Mus yang telah mengenalkanku kepada hakikat sastera,

Di sini, kita memahami bahawa matlamat Dondang Pembukaan bukan untuk menyampaikan seseorang yang bersifat anak muda itu sampai ke destinasi hakikat makna-makna dalam kehidupan secara simpul mati, tetapi cukuplah di akhirnya Dondang berhasil membuka kotak pandora anak muda untuk mengenal pasti punca muassal segala tiap sesuatu itu hakikatnya ialah kembali kepada - Diri.

Lihat sahaja Mus, lihatlah – bagaimana Tuan Penulisnya menyusun wacana Dondang Pembukaan ini.

Bermula dengan mimpi Iqbal yang sudah pasti bersendikan weltanschauung adikaryanya, Javid Namah – telah membuka tirai Dondang Pembukaan dengan sesuatu yang agam – hal yang bakal disebutkan selepas ini kesemuanya berkaitan peradaban.

Krisis utamanya ialah kewujudan zeitgeist dalam kalangan anak muda untuk melakukan perubahan bagi membina peradaban namun kita ditelahi telah meminggirkan perubahan batin (“orang menilai apa di mukaku, tanpa menyelidiki apa di kalbu” – Dondang Pembukaan M/S 1) dan mengesampingkan rujukan kepada asas-asas peradaban silam (“jika benar zaman berubah, ayuh runtuhkan kotaku” – Dondang Pembukaan M/S 1).

Bermula darihal ini, sedari awal Tuan Penulis mahu menegaskan kepentingan kembali kepada apa yang telah diasaskan dalam peradaban silam kerana sekiranya semua di zaman silam itu salah, mengapa mereka mampu membina peradaban yang gah. Malah, dengannya kita terselamat pada hari ini (“aku hidup kala lampau, telah kubina sebuah kota, terhindarlah kalian daripada malapetaka” – Dondang Pembukaan M/S 1). Uniknya, pesanan ini seiring dengan apa yang diperkatakan oleh Bernard des Chartres, seorang ahli falsafah Perancis seawal abad ke-12 menerusi retorik lagendanya dalam peradaban barat yang berbunyi[v] :

“We are like dwarfs on the shoulders of giants, so that we can see more than they, and things at a greater distance, not by virtue of any sharpness of sight on our part, or any physical distinction, but because we are carried high and raised up by their giant size.”

Justeru, untuk membina semula peradaban kita khususnya setelah kejatuhan Khilafah Uthmaniyyah tanggal 3 Mac 1924 mahupun peradaban dunia secara universalnya setelah siri-siri peperangan dunia yang membawa kepada perubahan landskap geopolitik antarabangsa secara hampir total khususnya setelah Perjanjian Atlantik Utara 1949; bersama kebanjiran aliran-aliran pascamodernisme yang mencengkam pemikiran jelata, keperluan kepada kembalinya kita kepada asas-asas peradaban yang telah diasaskan generasi terdahulu adalah amat penting dan tidak boleh dipandang enteng (“api kotaku api musa, jangan kauganti api firaun. oh, api ini membakar namrud, menyelimuti ibrahim” – Dondang Pembukaan M/S 1) lantaran kehidupan kita yang terlalu sebentar sedangkan membina peradaban memerlukan tempoh lebih daripada sehayat (“anak muda, tidak ada kerugian yang lebih besar, kala membiar tiap saat berlalu sia-sia, hidup ini sangat sementara” – Dondang Pembukaan M/S 2).

Dan mimpi ini, bukan sekadar fantasi. Bagi Tuan Penulis, ini ialah realiti sebagaimana ujaran sang arif dalam Dondang Pembukaan M/S 15 :

Paduka ada, kerana itu aku tiada
jaga dan lena tiada beda.
sebelum tidur aku tertanya:
mimpi apa Paduka sediakan untukku
tika terjaga:
hidup apa Paduka tetapkan untukku

Bermula dari halaman pertama ini lagi, kita dipandu untuk membaca hadapan dengan huruf-huruf dan kosa-kosa masa silam dalam lingkungan yang begitu akrab dan rapat sekaligus mengujakan hati dan mampu mengubah pandangan akal.

Di sini juga, Tuan Penulis mengingatkan tentang konsep perwarisan. Benar, Mus ada dalam kalangan kita mengatakan bahawa Tuan Penulis telah “mencuri” daripada masnawi Rumi, ataupun Keabadian dalam Javed Nameh nukilan Iqbal menerusi watak pembimbing Zinda Rud mahupun Voice of the Master karya Khalil Gibran antara Sang Murid dan Sang Gurunya; namun harus difahami – pertama, keberadaan idea kepada idea yang asli ialah sesuatu yang terpuji. Lihat sahaja apa yang ditegaskan oleh SN Muhammad Haji Salleh :

“Sesuatu kenyataan yang diulang-ulangkan dalam beberapa teks, akhirnya semacam lakaran sebuah unggul sastera, sebuah konsep atau peraturan yang diagungkan, sekali lagi sesuatu yang datang daripada ciptaan leluhur, yang dibenarkan mengalir dan membesar melalui zaman. Sesetengahnya menjadi piawai dan contoh untuk menilai karya lainnya. Dalam hal ini, karya yang baik ialah karya yang menggunakan bahasa dan struktur yang tidak jauh berbeza daripada yang asli itu. Semua pengarang dituntut untuk berada dekat bahang api keaslian.”

Puitika Sastera Melayu, M/S102

Justeru, tiada istilah mencuri! Yang wujud dalam tradisi ilmu-ilmu Islam hanyalah pewarisan. Dondang Pembukaan tidak mencuri sebaliknya mewarisi – isi-isi ilmu dan hikmah melalui mahsul karya ulama’ ahlul sunnah wal jama’ah bersendikan Kitabullah dan Sunnah Rasulullah, selain Dondang Pembukaan mewarisi gaya bentuk dan rangka pengungkapan ala percikan masnawi itu, yang semakin menghilang dari ranah kepenyairan marcapada.

Mus, sahabat seperjuanganku,

Bermula dari halaman pertama, kita dihidangkan dengan rangka puisi yang begitu bertenaga dan bernyawa. Kesimpulanku, Dondang Pembukaan menggabungkan dua elemen terpenting insan – akal dan hati; sekaligus memerikan perjalanan intelektual dan kerohanian anak muda itu sendiri.

Dondang mengetengahkan keadaan akal yang berhati dan hati yang berakal.  Bermaksud, akal yang boleh berfikir melalui tamsilan demi tamsilan metafora yang memerlukan hati yang bersih bagi menemukan makna-makna yang persih. Rata-ratanya melalui dua alamat, alamat alami dan alamat nabawi.

Alamat alami itu berdasarkan simbol-simbol yang diambil daripada renungan pada alam baik daripada haiwan semisal singa, burung (puyuh, belatuk, bangau, elang raja, humay), lalat, jerung, hering, babi, ikan dsbnya; baik daripada tumbuh-tumbuhan seperti mawar, hutan dara, pohonan khuldi, akar dsbnya; mahupun baik daripada jamadat semacam api dan bahangnya, batu-bata, nilam, mirah, emas, logam, tepung, beras, pasir, iga dsbnya; malah termasuk juga watak-watak dalam peradaban dalam kalangan manusia itu sendiri seperti raja, permaisuri, senapati, hamba, orang dagang, bendahara dsbnya – seakan-akan menguji ketajaman dan kedalaman pengetahuan dan kefahaman kita yang hidup di zaman moden terhadap alam dan sejarahnya yang kita huni sedari nafas pertama. Jujur, aku sendiri terasa terherdik dan kerdil lantaran tidak mengetahui beberapa perihal yang dipertayangkan Tuan Penulis lantas mengundang keharuan betapa jauhnya hubungan kita dengan alam sekeliling yang kita huni ini – tidak seperti akrabnya nenek moyang kita dengan alam suatu ketika dahulu.

Alamat nabawi pula Mus, ialah tamsilan-tamsilan daripada kisah-kisah anbiya’ baik tamsilan Nabi Allah Musa dengan Fir’aun, Nabi Allah Ibrahim dengan Namrud, Nabi Allah Sulaiman dengan belatuk serta Balkis Sang Permaisuri, Nabi Allah Ayub dan banyak lagi diambil pemerian kisahnya. Yang istimewa bagiku, Mus sekaligus amat genius ialah watak-watak dari firman-firman nabawi ini sengaja ditulis dengan huruf kecil. Bagiku, ini memberi makna umum menerusi simbol yang khusus. Maksudnya, seseorang itu memakai mahkota Fir’aun kalau lagaknya seperti Fir’aun dan dia menyarungi jubah Musa kalau gayanya seperti Musa. Malah hal ini menonjolkan betapa setiap kisah yang Allah Ta’ala kisahkan dalam firman-firman nabawi itu adalah relevan sepanjang zaman. Ini bertepatan dengan kaedah usul tafsir al-Qur’an al-Karim – al-‘ibratu bil lafdzil umumiyy la bikhususin sabab; adalah pengajaran itu diambil dengan lafaz umum dan bukannya sebab-sebab yang khusus sekaligus melimpahkan hikmah dari telaga zaman sehingga yaumil qiyamah, hari pembalasan.

Dari mimpi itu, Mus kita dihadapkan dengan rintihan-rintihan doa sekaligus hajat anak muda untuk mendapatkan penunjuknya. Sebelum itu, dia direjami dengan tiga pemikiran masani melalui tamsilan latar pasar merangkumi nasionalisme, materialisme dan revolusi yang membawa kepada tiranisme dan anarkisme.

Kemudian, berlakunya dialog antara sang arif dan cendiakawan sebelum sang arif fana’ memerikan perihal kebersamaannya dan kelazatannya “bersama dengan Tuhan” melalui 8 nyanyian puisinya. Dalam fasa-fasa ini, anak muda mendengar dengan penuh minat hingga sang arif perasan akan kehadirannya sekaligus menyerunya keluar lantas memulakan dialog sesama mereka - Dondang Pembukaan pun bermula.

Dalam 18 puisi Dondang Pembukaan, 11 puisi akan pelajaran daripada sejarah dan 5 puisi bekalan berdasarkan hikayat-hikayat lama Parsi; kita dipersembahkan limpahan penjelasan dan pencerahan yang menggugahkan. Antara yang indah bagaimana pemerian peranan para ulama’ yang dilihat berdampingan dengan sultan (tetapi tidak pula mengasingkan diri daripada masyarakat) seringkali dilihat serong oleh pejuang-pejuang radikal walhal dalam puisi-puisi ini diberikan tanggapan yang benar dan hemat yang wajar tentang rasional pembawaan sebegitu. Ketika melewati puisi-puisi ini, tidak syak lagi hal ini menganjurkan untuk kita selaku anak muda mendahulukan sangka baik kepada para ‘alim ulama’ yang benar-benar mengamalkan ilmunya. Malah, tidak terlanjur jika dikatakan bait-bait ini membela hakikat keberadaan as-Syahid as-Syeikh Ramadan al-Bouti rahimahullahuta’ala yang dituduh sebagai ulama’ sultan di akhir-akhir hayatnya!

Secara keseluruhannya dapat disimpulkan, anak muda yang berontak, kalau pun terpaksa memilih pemberontakan, wajib melakukannya dengan berotak selain memastikan hatinya suci nurani dan bukannya berdasarkan matlamat menghalalkan cara ala syaitani yang dipelopori Machiavelli.  

Di akhir, kita mengerti isi kandungan peradaban yang agam yang kita cita-citakan itu, Mus tidak bisa bermula melainkan dimulakan perubahan dari dalam Diri.

Pesanan utama di dalam Dondang Pembukaan ini bolehlah disimpulkan secara mudah melalui sebuah karya prosa luahan seorang biarawan yang tidak dikenali sekitar abad ke-11 :

“Ketika aku muda, aku mahu mengubah dunia. Melihatkan teramat sukar untuk melakukan itu, aku beralih untuk mengubah negaraku. Melihatkan teramat susah untuk mengubah negaraku, aku berpindah untuk mengubah bandarku. Sedar-sedar aku makin dewasa dan mulai tua, aku cuba mengubah keluargaku pula.

Kini, aku sudah tua dan baru menyedari betapa yang perlu aku dahulukan perubahan sepatutnya adalah ke atas diriku.

Andaikata aku punya peluang yang telah lama aku persiakan, sejak dahulu lagi, akan ku tumpukan untuk mengubah diriku seterusnya mengesani keluargaku. Kemudian keluargaku dan aku akan meninggalkan kesan kepada bandar kami. Kesannya mampu menjalar dan mengubah negara kami seraya dengannya, untuk mengubah dunia tidak menjadi suatu kemustahilan lagi.”

Mus yang tidak terluput daripadamu hikmah,

Setelah anak muda beroleh pengajaran yang panjang, usai kepulangannya ke rumah, sang arif bertemu dengan penyair dan seniman. Ya, tidak dinafikan hal ini menunjukkan ada pesanan khusus yang disampaikan Tuan Penulis kepada khalayaknya sendiri. Namun, aku lebih melihat bagaimana anak-anak muda yang baru menginjak atau mahu bermain di ranah kepenyairan dan kesenian itu seharusnya mengerti peri penting ilmu itu sendiri lantas memantapkan diri dengan perkakas ilmu seberapa perlu bagi membina tapak yang kuat barulah kepenyairan dan kesenian yang akan dihasilkan nanti benar-benar memenuhi matlamat penciptaannya. Kerana itu, anak muda itu pulang. Pulang untuk membina kekuatan diri menerusi tiga puisi terakhir dalam Dondang Pembukaan ini.

(iii) Kejayaan Dondang

Setelah apa yang aku luahkan berdasarkan apa yang ku fahami menerusi makna dan rasa melalui Dondang Pembukaan, aku merasakan Dondang Pembukaan hakikatnya telah berjaya memulangkan semula kepenyairan pada takat dan martabat sepatutnya. Pada bentuk puisi-puisinya yang terus bernyawa tak tertetakkan zaman, pada makna yang dihimpunkannya yang terus bernafas tak terusirkan cemuhan.

Hal ini kerana Dondang Pembukaan sebetulnya kumpulan puisi wacana intelektual dan kerohanian sebagaimana yang kau syarahkan kepada aku dahulu tentang perkaitan falsafah dan puisi yang dipandang tinggi para ahli falsafah sejak zaman Aristotle, The First Master itu sehinggalah disimpulkan oleh al-Farabi, The Second Master dalam adikaryanya, Treatise of The Canon of the Art of Poetry.

Menurut al-Farabi yang kita telaah bersama-sama, puisi yang tertinggi itu ialah puisi wacana. Puisi wacana itu pula disifatkannya sepertimana berikut.

Setiap luahan itu - antara penting ataupun tidak.
Setiap luahan yang penting pula - antara terasing ataupun terkait.
Setiap luahan penting yang terkait itu - antara bersifat wacana ataupun tidak.
Setiap wacana yang bersifat luahan penting yang terkait itu pula
- antara berkategori ataupun tidak.
Setiap wacana berkategori dengan sifat sedemikian
- antara yang membicarakan sesuatu secara terus   
atau melalui keterbalikan yang bertentangan.

Sekalipun wacana berkategori dengan sifat sedemikian dibicarakan secara keterbalikan yang bertentangan – dalam minda pendengar, akal dan hatinya masih mampu memahami – yang sedang diluahkannya itu bukan pengucapan yang zahir lagi literal tetapi makna hakikat di sebaliknya.

Inilah wacana yang sebenar-benarnya puitis.
Inilah puisi berwacana yang sebenar.

Hal ini telah diringkaskan nenek moyang Melayu kita melalui pepatah, misalnya - pukul anak sindir menantu. Anaknya sudah bangun pagi namun melihatkan menantunya yang kelewatan bangun saat mentari sudah segalah tinggi, disindir menantunya melalui penzahiran ucapan kepada anaknya, “Awalnya anak bertuahku, bangun!”. Anaknya mahupun menantunya sudah pasti faham, ucapan itu bukan untuk anaknya tetapi untuk menantunya yang kelewatan!

Hal ini yang aku kesani, Mus melalui bait-bait Dondang Pembukaan. Secuplikan contoh :

Oh, zaman gelora ini, orang mencari
kebaikan, malangnya merenung dari mata lalat;
alam ini bidangnya terukur hanya sayap malaikat
dihurung lalat bangkai dan tahi; ayub seorang nabi
dikerumun lalat, kudis dan ulat.

(Dondang Pembukaan, m/s 26)

Ketika mendengarkan hal ini, bulu romaku tegak berdiri. Betapa Tuan Penulis telah menghasilkan diksi wacana puitis persis al-Farabi simpulkan. Dalam bait ini, kita belajar bahawa kita tidak sesekali boleh melihat keadaan sesuatu daripada mata lalat kerana sampai satu keadaan secara tidak sedar kita sebenarnya menempah kemusnahan diri apabila bermusuh dengan wali-wali Allah (melalui tamsilan ayub). Lantaran tiadalah selamat orang yang bermusuh dengan wali-waliNya memandangkan Dia sendiri akan berperang dengan kita – nauzubillahiminzalika.

Harus aku ingatkan sekali lagi di sini, di dalam Dondang watak-watak dari firman-firman nabawi sengaja ditulis dengan huruf kecil. Ini memberi makna umum menerusi simbol yang khusus. Siapa saja yang mencapai maqam kesabaran Nabi Allah Ayub ‘alaihissalam, orang itulah yang dirujuk dalam bait ini. Dalam bait ini, maknawinya ialah wali-wali Allah Ta’ala yang kita tahu lazimnya ditimpakan derita demi derita untuk mengangkat maqamnya setingkat demi setingkat.  

Khulasahnya, melalui puisi-puisi Dondang Pembukaan, kita bukan sekadar belajar mengungkapkan keindahan melalui metafora yang mampu bertahan zaman-berzaman, namun kita juga belajar menyingkapkan kebenaran melalui tingkap-tingkap kebaikan agar pemandangan yang terbentang di hadapan akan membawa kita pulang ke tempat asal tiap-tiap kewujudan yakni Tuhan – melalui Diri yang dikenali sesungguh-sungguhnya.

Masih segar ingatanku saat kau menitipkan pesan yang kau ambil daripada Francis Bacon seorang polymath abad ke-16 yang berbunyi :

“Sebahagian buku hanya perlu dirasa,
sebahagian lagi terus sahaja ditelan,
tetapi cuma ada beberapa buku
yang seyugianya dikunyah dan
dihadam sehalus-halusnya.”

Bagiku Mus, dari daerah Nusantara kita - Dondang Pembukaan adalah di antara adikarya bagi kategori "beberapa" Fracis Bacon itu, khususnya dalam ranah kepenyairan - tidak syak lagi. Dari itu, membicarakan kelayakan bagi kemenangan kumpulan puisi ini dalam sayembara tempoh hari sebenarnya adalah kecil jika hendak dibandingkan dengan besarnya gagasan kepengarangan Dondang Pembukaan. Walhasil, kita berharap, dengan kemenangannya, Dondang Pembukaan akan dibaca dan dihayatkan maknanya, dibicarakan, diperdebatkan malah andaikata yang tidak bersetuju dengan isi-isinya wajiblah orang itu menjawab balas akan apa yang ditamsilkan tanpa perlu mengurangkan walau sekelumit pun ukuran estetikanya.

Apapun, bagiku Mus - menikmati Dondang Pembukaan itu harus seperti madu. Tak diteguk melulu, kelak manisnya membunuh. Perlu dicicip perlahan, barulah manisnya menyembuh.

Jujur, Mus sampai saat ini, aku belum puas menulis berkenaannya.

Semoga hajatmu berjaya aku penuhi.

Alhamdulillah ‘ala kulli hal
Minal bidayah ilal nihayah,
hakir Muhammad Za’im Bin Mohamad Yusoff
31 Mei 2015
[i] The Diwan of Hassan Thabit (ob.A.H.54); by Hassan ibn Thabit, d. 674; edited by Hirschfeld, Hartwig, 1854-1934 published in London by Luzac & Co, 46 Great Russell Street, 1919.

[ii] Collector’s Edition: Sahih al-Bukhari; by Yasir Qadhi, 2012.

[iii] 1953 Lecture, "The Three Voices of Poetry" whose published version in "On Poetry and Poets"; by T.S. Eliot published by Farrar, Straus and Giroux, 2009.

[iv] “Kaedah Sufi : Alternatif Sebenar Menuju Allah”; oleh Sheikh Abu Mohamed Rohimuddin Nawawi al-Bantani (penterjemah : Mohd Hafiz Tajuddin) terbitan Pelima Media Sdn Bhd, 2012.

[v] Troyan, Scott D., Medieval Rhetoric: A Casebook, London, Routledge, 2004, p. 10.

No comments:

Post a Comment

Sebarkan Manfaatnya! :)