Monday, May 7, 2012

Ikhwanul Muslimin atau Al-Ikhwanu Al-Muslimun?


Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh

1. InsyaAllah, ada rakan kita bertanyakan berkenaan dengan yang mana satu betul, Ikhwanul Muslimin atau Al-Ikhwanu Al-Muslimun?


2. Jujur, persoalan ini ana rasa bagi kawan-kawan ana dekat sini yang dah belajar Arab di sekolah menengah ambil Bahasa Arab Tinggi mahupun barisan para asatizah yang mulia adalah perkara yang amat asas.

3. Namun, atas dasar semangat perkongsian kepada rakan-rakan yang tidak ada asas Bahasa Arab, ana yang baru bertatih mengenali Bahasa Arab di University of Melbourne ini ingin berkongsi dengan antum semua hasil perkongsian para sahabat di FB berkenaan penjelasan "Ikhwanul Muslimin atau Al-Ikhwanu Al-Muslimun?".

4. Rakan-rakan yang jauh lebih tahu daripada ana boleh betulkan kalau-kalau ada mana yang salah, insyaAllah sama-sama belajar bahasa Al-Qur'an. (^^)

5. Untuk rakan-rakan yang tidak ada asas Bahasa Arab :

Al-Ikhwanu Al-Muslimun maksudnya 
ialah The Muslim Brotherhood.

Ikhwanu Al-Muslimin maksudnya 
ialah The Brotherhood of Islam.

Jama'atu Al-Ikhwani Al-Muslimin maksudnya 
ialah The Movement of the
Muslim Brotherhood.

Jama'atu Ikhwani Al-Muslimin maksudnya 
ialah The Movement of the
Brotherhood of Islam.

Itu sudah cukup untuk rakan-rakan yang tiada asas Bahasa Arab.
InsyaAllah, empat-empat boleh pakai.


Yang salah ialah :

Al-Ikhwanu Al-Muslimin ---> BATIL! Tertolak daripada sudut nahu (^^!)
Ikhwanu Al-Muslimun ---> BATIL! Tertolak daripada sudut nahu (^^!)
Jama'atu Al-Ikhwanu Al-Muslimun --> BATIL aidon*!

*aidon = juga

6. Untuk rakan-rakan yang ada asas Bahasa Arab tinggal nak "polish" balik :

Sebenarnya, ejaan betul ialah Al-Ikhwanu Al-Muslimun (mawsuf wa sifah). Inilah yang benar. JIKA ditulis Ikhwan (tanpa Al), maka ia menjadi Ikhwan Al-Muslimin (mudhaf, mudhafun ilayh).

Yang jadi "Ikhwani" ialah apabila ada mudhaf bagi "Ikhwan", iaitu "Jama`ah". Contoh: Jama`ah Al-Ikhwani Al-Muslimin". Jika tiada mudhaf bagi "Al-Ikhwan" (atau benda lain yang buatkannya jadi majrur), maka ia masih "Ikhwanu".

Kenapa Al-Muslimin pada Ikhwan Al-Muslimin? Kerana Al-Muslimin adalah merupakan mudhof ilaih. Mudhof ilah wajib majrur. Maka, majrur bagi jamak muzakkar salim adalah al-Muslimin.

Kenapa Al-Muslimun pada Al-Ikhwanu Al-Muslimun? Kerana Al-Muslimun adalah merupakan sifat kepada Al-Ikhwanu. Dan 'irab sifat wajib ikut 'irab mawsuf. Maka, memandangkan Al-Ikhwanu adalah marfu', maka Al-Muslimun juga wajib marfu'. Al-Muslimun akan bertukar menjadi Al-Muslimin yang merupakan bentuk majrur seandainya ia menjadi Al-Ikhwani yang merupakan majrur. Dan begitu juga, kalau Al-Ikhawana yang merupakan mansub, maka ia akan menggunakan Al-Muslimin yang merupakan mansub.

Wallahu'alam

سبحان الله وبحمده، سبحان الله العظيم

سبحان الله والحمدلله ولا إله إلا الله والله أكبر

اللهم صل على سيدنا محمد وعلى آله وصحبه وسلم

No comments:

Post a Comment

Sebarkan Manfaatnya! :)